Miljoenennota: Kabinet wil investeren in duurzaam ondernemerschap

Het kabinet is redelijk optimistisch over de vooruitzichten voor het bedrijfsleven in 2024. Investeren in de economie en in het klimaat houdt Nederland leefbaar, welvarend en concurrerend, aldus de Miljoenennota 2024. Omdat dit de plannen zijn van een demissionair kabinet, hoeven we geen opzienbarende maatregelen te verwachten.

Nieuws
Datum: 20-09-2023

De economie herstelt zich in de tweede helft van 2023 en in 2024 zet die groei verder door. Duurzaamheid en digitalisering zijn daarbij essentieel voor een sterk bedrijfsleven. Het kabinet investeert dan ook gericht in ondernemerschap, innovatie en economische veiligheid. De innovatieregeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) wordt bijvoorbeeld uitgebreid om ondernemers verder te ondersteunen bij hun onderzoek naar nieuwe innovaties en de ontwikkeling en vermarkting van innovatieve producten en diensten.

Verder komt er 100 miljoen euro beschikbaar om sensitieve technologieën, innovaties en de ondernemingen die dat aanbieden in Nederland te houden. Er gaat ook 100 miljoen euro naar het European Tech Champions Initiative (ETCI) waar innovatieve Nederlandse bedrijven van kunnen profiteren.

Energie-investeringsaftrek wordt verlengd
Het budget van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) wordt voor de komende jaren verhoogd met 1,38 miljard euro. Het kabinet stelt in 2024 en 2025 opnieuw subsidie beschikbaar voor de SDE++ regeling. De SDE is de belangrijkste regeling waarmee de productie van duurzame energie en verlaging van de CO2-uitstoot wordt gestimuleerd. Om ondernemers te blijven stimuleren om in verduurzaming te investeren, wordt de Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers met 5 jaar – tot en met 2028 – verlengd. Het aftrekpercentage wordt 40 % vanaf 1 januari 2024.

De economische ontwikkelingen
Wat zijn de economische verwachtingen voor volgend jaar? Het blijft in de wereld onrustig en dat heeft effect op de economische ontwikkelingen, in de wereld en in Nederland. De verwachte economische groei voor heel 2023 is 0,7 %. Dat lijkt een bescheiden groei, maar omdat er in de eerste twee kwartalen van dit jaar nog een krimp was, herstelt de economie zich aardig aan het einde van het jaar. Voor 2024 wordt uitgegaan van een economische groei van 1,5 %. Verder is de enorme inflatie afgevlakt, maar blijft het niveau voor dit en komend jaar nog steeds hoog. De werkloosheid is laag, met 3,6 %. De afgelopen 20 jaar was de werkloosheid namelijk gemiddeld 6 %. Voor het mkb betekent het dat de arbeidsmarkt krap is en voorlopig nog wel krap blijft.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag